Ny nationell metod för att mäta matsvinn i storkök

Publicerad 22.10.2019

ny-metod-for-att-mata-matsvinn-i-storkok

Bara i Sverige serveras varje dag runt 3 miljoner måltider inom vård, skola och omsorg. All den mat som hade kunnat ätas och som slängs i onödan kallas matsvinn. Att minska matsvinnet står med på de flesta kommuner och landstings att-göra-lista. Men för att kunna göra skillnad behöver man först ta reda på orsakerna bakom matsvinnet. 

STOR KARTLÄGGNING HÖSTEN 2019

Vi vet att runt en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Men det saknas exakta siffror för matsvinn nationellt. För att råda bot på detta genomför Livsmedelsverket under hösten en kartläggning av matsvinn inom offentliga måltider.

Tillsammans med representanter från måltidsverksamheter i kommuner och landsting, måltidschefernas branschförening samt forskare vid RISE och SLU har Livsmedelsverket tagit fram en nationell metod  för att mäta och följa upp matsvinn. En metod som ska gå att applicera både på mindre kök och på storkök inom kommun och landsting, med fler matgäster.

Att  kommuner använder sig av samma metod för mätning och uppföljning kommer att göra det möjligt att ta fram jämförbara nyckeltal för matsvinn på en nationell nivå. Nyckeltalen räknas fram utifrån tre kategorier – kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Inom mätmetoden används även definitioner för att registrera och kunna göra jämförelser utifrån verksamhetstyp, typ av kök, dagar för mätning samt antal ätande under de aktuella dagarna.

Viktigt BÅDE för miljö och budget

Att minska matsvinn är viktigt både för att värna om miljön och om offentliga medel. Därför är vi som partner till Electrolux stolta över att kunna erbjuda produkter som Skyline Cook & Chill. Produkter som ger maximal avkastning på din investering genom att både förlänga hållbarheten och säkerställa minsta möjliga viktförlust under tillagning och kylning.

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS

Har ditt storkök rätt förutsättningar för att minimera matsvinnet? Om inte, varmt välkommen att kontakta oss för ett förutsättningslöst möte så berättar vi mer om våra olika lösningar för storkök.

Kontakta oss

 

Gated_matsvinn

Arbetar du med att förebygga matsvinn i storköket? Då kanske du är intresserad av vår guide på ämnet - Så förebygger du matsvinn i storkök. Ladda hem guiden gratis via länken nedan.

 

Ladda ned guiden

 

: Hållbarhet storkök

cta-news

Senaste inlägg

ANMÄLAN NYHETSBREV