Cook and chill minskar matsvinn och stress i storköket

Publicerad 07.11.2019

planera-for-sakert-och-halsa

Cook and Chill är ett system som används för att öka flexibiliteten och säkerheten vid matlagning i storkök. Tekniken innebär att den mat som tillagats snabbt kan kylas ned till temperaturer mellan 0–3 grader, för att bevara matkvalitet, näringsvärde, smak och utseende fram till serveringstillfället. 

Vad menas med Cook and chill?

All mat som tillagas i storkök som inte är tänkt att serveras direkt måste kylas ned. Av säkerhetsskäl måste processen för nedkylning ske snabbt. Det innebär att temperatur måste sänkas från 70 °c till 3 °c inom 90 minuter. Om maten istället ska frysas måste temperaturen gå från 70 °c till -18 °c på max 240 minuter. Anledningen är att risken för bakterietillväxt är som störst i temperaturer mellan 5 och 63 plusgrader. Det är alltså viktigt att så snabbt som möjligt passera förbi denna ”farozon”.

Som du vet så fungerar det inte att lägga in varm mat direkt i kylen eller frysen. Dels kommer maten inte nog snabbt att svalna och nå optimal temperatur för förvaring. Och dels kommer temperaturen i kylsystemet tillfälligt att höjas, vilket även påverkar all annan mat i kylen eller frysen negativt. Det säkraste sättet att kyla eller frysa tillagad mat är därför genom en så kallad Cook and Chill metod. För att kunna arbeta med Cook and Chill i storköket krävs en Blast Chiller eller Freeze Chiller. Samt ett kylskåp eller kylrum som håller mellan 0–3 plusgrader under själva lagringstiden för den tillagade maten.

4 anledningar till att investera i ett Cook and Chill system

Som partner till Electrolux kan vi erbjuda Skyline Cook and Chill Solution. Produkter för tillagning och kylning av mat som även kan kommunicera med varandra genom SkyDuo. Allt för att du ska få ett smidigare arbetsflöde och uppnå bästa möjliga resultat i storköket. Kanske är du fortfarande lite osäker på om det är värt att investera i ett Cook and Chill system för ditt storkök? Låt oss då servera några fler argument som talar för investeringen.

  • Du spar tid. Electrolux lät undersöka hur produktiviteten påverkas av ergonomisk och användarvänlig utrustning. Resultatet visade på en förbättring med upp till 25 procent.

  • Du får ett bättre arbetsflöde i storköket. Genom utrustning som kommunicerar med varandra behöver kockarna i storköket inte längre agera projektledare för olika enheter. De kan istället fokusera på huvuduppgiften – att skapa god och näringsriktig mat.

  • Dina kollegor och anställda får bättre hälsa. Electrolux har tagit del av en studie från Washington State Institute of Labor and Industries som visar att ergonomisk utrustning i storkök bidrar till en minskning med 75%* i sjukfrånvaro bland personalen. Minskningen ses både på kort och lång sikt, bland annat genom en klar reduktion av stressrelaterade problem.

  • Du effektiviserar arbetet med att minimera matsvinn. Electrolux Skyline är designad för att förlänga hållbarheten och säkerställer minskad viktförlust för all mat som tillagas. Genom enkla och tydliga displayer minskar dessutom risken för felhantering, vilket medför att mindre mat behöver kasseras.

Välkommen att kontakta oss

Är du nyfiken på att testa Skyline? Eller vill du bolla lösningar för att förbättra vardagen för kockar och kökspersonal i ditt storkök? Som partner till Electrolux sätter vi stort värde i att kunna erbjuda lösningar som är designade utifrån dagens krav på säkerhet och ergonomi i storkök.

 

Kontakta oss

 

 

Gated_matsvinn

Arbetar du med att förebygga matsvinn i storköket? Då kanske du är intresserad av vår guide på ämnet - Så förebygger du matsvinn i storkök. Ladda hem guiden gratis via länken nedan.

 

Ladda ned guiden

 

: Hållbarhet storkök

cta-news

Senaste inlägg

ANMÄLAN NYHETSBREV